Camping Tuinenburg

Camping Tuinenburg: Natuur, Rust en Ruimte in Zeeland

De Kamelen kudde

Onze groep met kamelen bestaat uit 10 dieren en wordt ingezet voor de fokkerij. Zo zijn er de hengsten Ali en Alberto en onze merries, Laschita, Yasmine, Badou, Aïscha, Amira, Ziva en Yella. In de lente verliezen ook de kamelen hun vacht. Deze vacht kan ook gesponnen worden en gebruikt worden om kledingstukken van te breien.

Algemene kenmerken

De kameel komt van oorsprong voor in Zuidwest-Azie, Noord-Afrika, Andes, Zuid-Amerika en nog in het wild op de Mongoolse steppen. Een volwassen kameel wordt tussen de 1.90 - 2.30 m hoog, inclusief bult. En weegt tussen de 650 en 1200 kg. Een kameel kan wel 25 tot 50 jaar worden.

Kamelen eten dorens, droge gras- en struiksoorten. Ze kunnen lang zonder water, zelfs tot 10 maanden als ze niet werken. Als zij drinken kunnen ze wel 136 liter water opnemen. Kamelen houden het water vast door het produceren van droge uitwerpselen en weinig urine. Ook kunnen ze hun lichaamstemperatuur tot 8 graden laten stijgen om zo minder te transpireren. De opslag van energierijke vetten in de bulten, dragen er toe bij dat ze lange periode zonder voedsel kunnen doorstaan.

De vacht is egaal licht- tot donkerbruin. In de zomer kort met dunne manen op de kin, schouders, achterpoten en bulten. In de winter heeft de kameel een dikke, volle vacht met langere haren en donkerder van kleur. Nomaden gebruiken kamelen voornamelijk voor het vervoer van hun bezittingen en voor het dragen van water. Ze leggen per dag zo'n 30 km af in een rustig tempo en kunnen lasten dragen tot 100 kg per dier. Kamelen kunnen tegen temperaturen van ver onder 0 tot plus 50 graden. Ze  kunnen hun lichaamstemperatuur zelf regelen.